2010. október 21., csütörtök

Termikus regenerálás nélküli homok felhasználás lehetőségei alumínium hengerfej gyártása során


Kalyinka Rolandnak hívnak, a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának végzős nappali tagozatos kohómérnök (MSc) hallgatója vagyok. 2010. szeptember 1-től az UNI-FLEXYS Egyetemi Innovációs Kutató és Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft. junior kutatója lettem és egyben a Nemak Győr Kft gyártástechnológusa. A cég mexikói tulajdonú multinacionális nagyvállalat, piacvezető szerepet tölt be az alumínium ötvözetből készült hengerfejek gyártása területén. Jelenleg a cégnél az Audi hengerfejeinek vagyok a felelőse, a munkaidőmben a selejtek számát igyekszem az „optimálisan” kijelölt cél alá csökkenteni, ill. a gyártási folyamat zökkenőmentességén munkálkodom.

A minőségi öntvénygyártást megelőzi a minőségi homokmag gyártása, ezért így kutatási témámnak és egyben diplomamunka témámnak is ilyesmi témát választottam. Ennek címe: Termikus regenerálás nélküli homok felhasználás lehetőségei alumínium hengerfej gyártása során.

A megnehezedett gazdasági helyzet és a minél inkább kiéleződött piaci verseny megköveteli, hogy egy cég a lehető legjobb minőséget a lehető legalacsonyabb áron tudja produkálni. Ezért kezdtem el vizsgálatokat végezni a nagyobb súllyal rendelkező műgyantakötésű maghomok keverékeken, melyek hideg magszekrényes eljárással készülnek. A homokkeveréken amingázt áramoltatnak át, mely hatására megkezdődik a műgyanta térhálósodása. A Cold-Box eljárás azért előnyösebb nagyobb és tömörebb magok esetében, mert a gáz jobban át tud rajta áramolni és így egyenletesebb lesz a megszilárdulás, illetve a szilárdság, ellenben egy meleg magszekrényes eljárással kötő maghomok keverék esetében. Méréseim célja, a homokregenerálást lecsökkenteni és ezzel egy időben a termelékenységet megnövelni. Ezzel az eljárással időt, energiát és pénzt tudunk megspórolni, ill. felgyorsul a termelés. Jelenlegi rövid vizsgálataim során pozitív visszajelzésekre lehet következtetni a mérési eredményekből, így a jövőben egy nagyobb és kiterjedtebb mérési sorozat fog elindulni a témával kapcsolatosan.

Írta: Kalyinka Roland

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése