2010. október 18., hétfő

Villamos hálózat mérésére és analizálására alkalmas mérőberendezés fejlesztése


Nagy Balázs vagyok, 2010 szeptembere óta az UNI-FLEXYS Egyetemi Innovációs Kutató és Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft. junior kutatója. Egyetemi tanulmányaimat 2007-ben kezdtem, a Miskolci Egyetem Villamosmérnöki BSc szakán. 2008 őszi félévében kapcsolódtam be az Elektrotechnikai - Elektronikai Tanszéken folyó kutató és fejlesztő munkába, mely során több ipari projekt megvalósításában vettem részt.

Eddigi fejlesztői munkám során több feladattal foglalkoztam, amelyek elsősorban a méréstechnikai-, informatikai- és villamos energetikai- tématerületeket érintették. Kutatómunkám során megismerhettem egy a méréstechnikában élen járó cég hardver és szoftver termékeit. Mindez nagyban hozzájárult szakmai ismereteim gyarapításához, fejlődéséhez. A következőkben felsorolnám eddigi munkáim közül a legfontosabbakat:

- Elektronikus áramkörök tesztelése virtuális műszerekkel, NI ELVIS II. berendezés alkalmazásával.
- Interneten keresztül vezérelhető laboratórium fejlesztése, NI cFP rendszerrel. Az internetes laboratórium egy komplex, távolról vezérelhető mérőrendszer, amelyen három érzékelő rendszer található. A mérések egy virtuális kezelőfelületen keresztül végezhetőek. A felhasználónak lehetősége van a mérőállomások vezérlésére, a mérési eredmények nyomon követésére, illetve a használt mérőállomás valós idejű megfigyelésére, egy webkamerán keresztül.

Jelenleg egy, a villamos hálózat mérésére és analizálására alkalmas mérőberendezés fejlesztésében veszek részt. A Miskolci Egyetem Elektrotechnikai - Elektronikai Tanszéke évtizedek óta végez minőségbiztosítási méréseket Észak-Kelet Magyarország villamos hálózatán. A mérések a tanszéken kifejlesztett eszközökkel, berendezésekkel történnek. Az új fejlesztésű mérőberendezés része egy GSM/GPRS modul is, melynek feladata a vezeték nélküli kommunikáció biztosítása. Bár a GPRS nem tesz lehetővé olyan nagy adatátviteli sebességet, mint az új generációs protokollok, előnye a szinte teljes lefedettség. Feladatom volt egy olyan szoftver kifejlesztése, ami automatizálja a GSM/GPRS modullal történő vezeték nélküli kommunikáció lebonyolítását. A kifejlesztett szoftver a mérésvezérlő alkalmazásba beépülve, lehetővé teszi tetszőleges adatmennyiség adott időközönként történő feltöltését egy kiválasztott internetes tárhelyre. A szoftver biztosítja szöveges üzenetek továbbítását is. Az sms funkció állapotjelentésre használható, de nélkülözhetetlen annak jelzésére, ha egy mérés alatt rendellenes jelenség történik, például lekapcsolják a mért feszültséget. A továbbiakban egy mérésadatgyűjtő szoftver készítésébe veszek részt, amely a mérési adatok felhasználásával lehetővé teszi a villamos hálózat alapvető jellemzőinek számítását, a mérések kiértékelését.

Írta: Nagy Balázs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése