2010. október 7., csütörtök

A gömbgrafitos öntöttvasak csíraképző anyagainak vizsgálata


A Miskolci Egyetem Anyagtudományi Karának Öntész-Hőkezelő szakos, végzős hallgatója vagyok. 2010 szeptembere óta az UNI-FLEXYS Egyetemi Innovációs Kutató és Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft. junior kutatója lettem.

Több kutatótársammal együtt egy kutatási munkában veszünk részt a Knorr-Bremse Kft. részére, melynek témája a gömbgrafitos öntöttvasak csíraképző anyagainak vizsgálata. A gömbgrafitos öntöttvasban a grafit megközelítőleg gömb alakban kristályosodik a felületi feszültséget csökkentő ötvözők hatására. Azonban azt, hogy pontosan mennyi grafit képződik nagyban meghatározza, hogy mennyi csíra van az olvadékban, amelyre a grafit rákristályosodhat, és növekedni képes. Minél több a kristálycsíra, és minél több grafit képződik, a képződő grafitok mérete annál kisebb lesz, és ennek hatására az így készített öntvény mechanikai tulajdonságai is jobbak. A megfelelő csíramennyiséget különböző típusú csíraképző anyagok olvadékba vitelével lehet biztosítani. Amennyi gyártó annyiféle csíraképző anyag létezik, mind-mind más áron és más-más hatékonysággal. A kutatási munka célja a különböző csíraképző anyagok, és beviteli módjuk hatékonyságának vizsgálata. Egy kutatótársam termikus elemzéseket készített, melyeknek mintái különböző mennyiségű és minőségű csíraképzővel lettek kezelve más és más módon.
Az én feladatom az volt, hogy mikroszkópos felvételeket készítsek a mintákból készített csiszolatokon, és azokat képelemző programmal elemezzem. Az elemző program megállapítja a grafit mennyiségét, méretét és darabszámát. A felvételek adatait feldolgozva és összegezve meg tudom majd állapítani, hogy melyik csíraképző, és kezelési mód milyen hatékonyságú. Számomra nagyon érdekes és hasznos ez a téma.

Amennyiben a téma felkeltette érdeklődésedet, szívesen válaszolok minden kérdésre.


Írta: Varga Gergő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése