2010. október 15., péntek

A gömbgrafitos öntöttvasak szerkezetének vizsgálata


2010 szeptember elseje óta az UNI-FLEXYS Egyetemi Innovációs Kutató és Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft. Junior Kutatója vagyok. Jelenleg végzős hallgató vagyok a Miskolci Egyetem Anyagtudományi Karán Öntész Hőkezelő Szakirányon.

Szeptember óta egy kutatómunkán dolgozunk több társammal az Öntész tanszéken, melyet a Knorr Bremse Kft. kérésére végzünk. A kutatás témája a gömbgrafitos öntöttvasak csíraképző anyagainak vizsgálata. Az öntött vasakban a grafit kristályosodása csak akkor következhet be, ha jelen vannak az olvadékban olyan csírák melyekre a grafit képes kristályosodni és ezt követően növekedni. A csírák mennyisége nagyon fontos, mert meghatározza, hogy mennyi grafit képződik. Fontos a megfelelőm csíra mennyiség elérése a megfelelő öntvény szilárdságok eléréséhez. Az olvadékban kétféle csíra fordulhat elő, amely lehet homogén, vagy heterogén. A homogén csírák mennyisége bizonytalan, ezért az olvadékba csíraképző anyagokat viszünk be. A különféle gyártók rengeteg típusú csíraképző anyagot állítottak elő más-más összetétellel, valamint hatékonysággal. A képződő csírák mennyisége szempontjából az sem mindegy, hogy milyen módszerrel visszük be a kezelő anyagot. A kutatómunka során az egyes kezelő anyagok hatékonyságát, és az eljárások hatékonyságát is megvizsgáltuk.
Az én feladatom a különböző típusú és mennyiségű kezelő anyagot tartalmazó, valamint különféle módszerekkel kezelt olvadékok öntött mintáinak előkészítése, és azok fénymikroszkópon történő vizsgálata. A csiszolatok előkészítése rengeteg időt vesz igénybe, de a többszöri csiszolás és polírozás után a fény mikroszkópon látott kép rengeteg információt tartalmaz, melyek mindent elárulnak az olvadékkezelés hatékonyságáról.

Számomra nagyon nagy élmény hogy részt vehetek ebben a kutató munkában, és amennyiben valamilyen kérdés merülne fel szívesen válaszolok mindenkinek.

Írta: Restyánszki Mária

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése