2010. október 7., csütörtök

Az öntöttvas termomechanikus fárasztás tulajdonságainak vizsgálata


Diaconu Vasile Lucian vagyok, 2010 szeptembere óta az UNI-FLEXYS Egyetemi Innovációs Kutató és Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft. junior kutatója. 2010 – ben abszolutóriumot szereztem a Miskolci Egyetem, Kerpely Antal Doktori Iskoláján. A kutatási témám az öntöttvas termomechanikus fárasztás tulajdonságainak vizsgálata.

Ahhoz, hogy megfeleljenek az új teljesítményi követelményeknek és szigorúbb gépjármű kipufogógáz kibocsájtás - előírásoknak, a motoroknak nagyobb hőmérsékleten és nagyobb nyomáson kell működniük, mint a korábban gyártott motorok. Ennek érdekében szükséges, hogy a lemezes és az átmeneti grafitos öntöttvasból készült és a motorok gyártásában használt öntvényeknek nagyobb termikus kifárasztási ellenállása legyen. Ez különösen igaz a motor hengerfejek esetén, amelyek a leginkább hajlamosak a hőfárasztási károkra és kúszási jelenségre az égéstérhez való közelsége miatt.

A kutatásaim során a különböző molibdén ötvözésű átmeneti grafitos öntöttvasból készült öntvények viselkedését vizsgáltam magas hőmérsékleten.
A kutatómunkám céljai a következők:
- molibdén ötvözés hatása a vermikuláris grafit öntöttvas termomechanikus hőfárasztására és összehasonlítása a lemezgrafitos öntöttvasból készült próbatestekével.
- különböző átmérőjű öntvényekből megmunkált próbapálcák termomechanikus hőfárasztási tulajdonságainak összehasonlítása.
- molibdén ötvözés hatása a vermikuláris grafit öntöttvas feszültség relaxáció tulajdonságaira és összehasonlítása a lemezgrafitos öntöttvasból készült próbatest értékeivel.
- megállapítani egy összefüggést a termomechanikus hőfárasztás és a feszültség relaxáció vizsgálatok eredményei között.
Jelenleg a doktori disszertációm írásával foglalkozom.

Írta: Diaconu Vasile Lucian

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése