2010. október 13., szerda

Méréstechnikai- és villamos energetikai tématerületek


2010 szeptemberétől vagyok Junior kutató az UNI-FLEXYS Egyetemi Innovációs Kutató és Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft-nél. Jelenleg a Miskolci Egyetem végzős Villamosmérnöki BSc hallgatójaként tanulok. 2008-ban kapcsolódtam be a ME Elektrotechnikai - Elektronikai Tanszékének kutató és fejlesztő munkájába, melynek során különböző ipari projektek kidolgozásában is részt veszek. 2009/10-es tanévben, mint demonstrátor is dolgoztam az ME Elektrotechnikai – Elektronikai Tanszékén, amely alatt a hallgatók gyakorlati oktatását végeztem.

Kutatásaim leginkább a méréstechnikai- és villamos energetikai tématerületeket érintik. Jelenleg legfontosabb tevékenységem „Intelligens villamos hálózatanalizáló műszer” tervezése és kivitelezése.

Napjainkban egyre nagyobb szerepet kap a különböző rendszerek és berendezések minőségvizsgálata és minőségbiztosítása. Mindez pedig tökéletes összhangban áll azzal, hogy a szabványi előírások folyamatosan szigorodnak, ráadásul még a tesztelés és analizálás módszerei is rohamosan fejlődnek. Ez igaz a villamos hálózatok és villamos energia minőségének vizsgálatára is, amely elsősorban feszültség- és áramméréseket foglal magába.
A Miskolci Egyetem Elektrotechnikai - Elektronikai Tanszéke (EET) több évtizede végez minőségbiztosítási célokat szolgáló méréseket Észak-Kelet Magyarország villamos hálózatán. A mérések a tanszéken kifejlesztett eszközökkel és/vagy vásárolt hálózatanalizáló berendezésekkel történnek. Kutatómunkánk során legtöbbször nem rutinszerű mérésekkel kerülünk szembe, hanem egyedi feladatokkal látnak el a különböző vállalatok. Az egyedi és különleges igények kielégítése miatt vált szükségessé egy rugalmas rendszer létrehozása, amely széles körű lehetőséget biztosít a mérési paraméterek beállítására és minimális mértékben korlátozza az off-line feldolgozás lehetőségeit.
Összefoglalva, jelenlegi tevékenységem egy olyan komplett mérőberendezés hardveres megtervezésére és kivitelezésére, amely alkalmas 5x3 fázis áram és/vagy feszültség számítógépes mérésére, bármely összeállításban, sorrendben, ráadásul azonnali adatfeldolgozást tesz lehetővé a méréssel párhuzamosan. A műszer különlegessége a kereskedelemben kapható analizátorokkal szemben, hogy nagyobb mintavételi sebességgel, pontosabb szinkronizálási eljárásokkal készül, emiatt szélesebb körű jelfeldolgozást tesz lehetővé.

Írta: Unhauzer Edina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése