2010. május 7., péntek

Junior Kutatók bejegyzései

1 megjegyzés:

  1. 2010. május 31- 2010. június 4. kutatás eredményei, tevékenységeim

    Elérkezett az idő, amikor beszámolhatok az ezen a héten elvégzett feladataimról. Elöljáróban néhány szót a kutatási-fejlesztési tevékenységeinkről. Azért használom a többes számot én is, mivel aki dolgozott már hasonló területen az tudhatja, hogy a problémák sokszor annyira összetettek, s a megoldások annyira sokrétűek, hogy csapatmunka nélkül olykor lehetetlen lenne boldogulni.
    Kutatási és egyben doktoranduszi tevékenységem is a talajmechanika, geotechnika köré csoportosul, annak is a laza talajok vizsgálatára. Ezek a talajok általában mezőgazdasági művelés alatt álló területeken találhatóak, s a vizsgálataim lényege, hogy ezeken a földterületeken mozgó járművekre az egyik legnagyobb gumigyártó cég minél jobb abroncsokat tudjon tervezni. Kutatócsoportunkon belül én végzem a talajok geotechnikai paramétereinek meghatározását, amelyek a talajok viselkedését hivatottak megadni, különböző terhelési állapotokban.
    Hogy ne húzzam túl hosszúra és legyen hely a többi blogíró anyagának is, rátérek az eheti tevékenységeimre. Ezen a héten kicsit elkalandoztam a „hazai pályától”, s a vizsgált talajainkból egyet kiválasztva, annak kémiai tulajdonságait derítem fel. Többféle mérést elvégeztünk már, de még hátra is van jó néhány. Ezek közül az egyik legfontosabb a talaj pH-jának meghatározása, valamint a vas- és mésztartalmának vizsgálata. A holnapi nap folyamán savas és lúgos kezelés vár a talajra, ami a tervek szerint megmutatja az adott talaj állékonysági paramétereinek függését a kémhatás függvényében.
    Nagy vonalakban ennyit tudtam jelenleg megosztani a nagyvilággal, de amennyiben kérdés vagy kérés merül fel, szívesen állok rendelkezésre.

    VálaszTörlés